
Stress
We kennen allemaal stress. Drukte op werk, zorgen thuis, een volle agenda. En we kennen ook de gevolgen: spanning in je lijf, slecht slapen, piekeren of een gejaagd gevoel.
Maar wat als ik je vertel dat stress op zichzelf niet het probleem is? Dat het er niet om gaat óf je stress hebt, maar hoe je ermee omgaat?
Wat is stress eigenlijk?
Stress is niet alleen een mentale ervaring. Het is een fysieke reactie van je lichaam op prikkels die vragen om aanpassing. Denk aan deadlines, sociale druk, blessures of simpelweg... je eigen gedachten. Die reactie noemen we de activatie van de HHB-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as). Hierbij komen hormonen vrij als adrenaline, cortisol én DHEA – een van de meest vergeten hormonen, maar cruciaal voor herstel en balans.
Klachten door stress
Een disbalans in je stresssysteem kan leiden tot uiteenlopende klachten, zoals:
- hoofdpijn en nekklachten
- slecht slapen
- prikkelbaarheid en piekeren
- hartkloppingen
- darmklachten
- rugpijn of bekkenbodemproblemen
- uitputting of energieverlies
Vaak worden deze klachten benaderd als ‘stressklachten’. Maar wat als ze juist voortkomen uit een verstoord herstel? Wat als jouw stresssysteem niet goed is afgesteld?
Stress is niet slecht – tenzij je het verkeerd gebruikt
De klassieke mindset over stress is negatief: stress is gevaarlijk, moet je vermijden en is schadelijk voor je gezondheid. Dat noemen we mindset 1.
Maar er is ook een andere benadering: mindset 2. Die stelt dat stress je juist veerkrachtiger, sterker en bewuster maakt – mits je lichaam voldoende herstelt en je leert stress te benutten. Die positieve stressrespons noemen we de challenge response of tend-and-befriend reactie. Deze zorgen voor betere leerprocessen, meer herstel, hogere DHEA-productie en zelfs meer sociale verbinding.
Samen aan de slag
Misschien herken jij jezelf in de symptomen hierboven. Of weet je eigenlijk wel dat stress een grote rol speelt, maar lukt het niet om echt tot rust te komen.
Wat als we niet alleen de stress verlagen, maar jouw systeem opnieuw leren omgaan met stress? Wat als jij goed wordt in stress?