Voeding


Voeding is misschien wel het meest besproken onderwerp als het gaat over gezondheid. Iedereen heeft er een mening over. Keto, vegan, paleo, vasten, calorieën tellen – de lijst lijkt eindeloos. Maar laten we eerlijk zijn: als het echt zou werken zoals beloofd, zou niemand meer klachten hebben, toch?

En toch zie ik het dagelijks anders in de praktijk.

Veel mensen zijn het diëten moe, maar lopen wel rond met vage klachten: vermoeidheid, darmklachten, hoofdpijn, huidproblemen of pijn. Klachten die vaak niet goed verklaard worden, maar wél te maken hebben met de bouwsteen voeding.

Wat doet voeding écht?

Voeding is niet alleen brandstof. Het stuurt je hormonen aan, reguleert je ontstekingsprocessen, bepaalt je darmgezondheid en beïnvloedt zelfs je gemoedstoestand. Slechte voeding – of te vaak eten – kan je systeem volledig uit balans brengen.

Eén van de belangrijkste boosdoeners? De zogenaamde postprandiale ontstekingsreactie (PPIR). Dit is de ontstekingsreactie die standaard optreedt na het eten van een maaltijd. Helemaal normaal. Maar wanneer je continu eet, blijft je lijf in die ontstekingsstand hangen – en dat leidt tot laaggradige ontstekingen (LGI).

En wat blijkt? De gemiddelde Nederlander eet wel 7 tot 10 keer per dag. Gevolg: je spijsvertering en immuunsysteem draaien overuren. Je lichaam komt niet meer in rust of herstel.

Vasten en maaltijdmomenten

De meest krachtige verandering die je kunt maken op het gebied van voeding, is niet wat je eet – maar wanneer je eet.

Door minder vaak te eten (bijvoorbeeld 2-3 keer per dag) en je dag soms te beginnen zonder ontbijt (intermittent fasten), geef je je lichaam de kans om:

  • Te herstellen van ontstekingen
  • Vet te verbranden in plaats van alleen suiker
  • Je groeihormoon te activeren
  • Je energieniveaus te stabiliseren

Hoe kijk jij naar voeding?

Misschien eet je al “gezond”, of heb je verschillende diëten geprobeerd zonder blijvend resultaat. Wat vaak ontbreekt, is een breder inzicht in wanneer, hoe vaak en op welke manier je eet – en wat dat betekent voor jouw lijf.

In de praktijk zie ik vaak dat mensen te vaak eten, zonder voldoende herstelmomenten. Zelfs gezonde voeding kan dan een belasting worden in plaats van een bron van energie.

De oplossing is zelden te vinden in nog meer regels. Wat je nodig hebt, is overzicht, rust en een aanpak die past bij jouw lijf, ritme en doelen.En nee, dit betekent niet dat je nooit meer iets lekkers mag. Het gaat om balans – niet om perfectie.

Voeding is verbonden met alles

Net als bij het immuunsysteem, is voeding verweven met alle andere domeinen: slechte slaap, stress, weinig beweging en een oppervlakkige ademhaling beïnvloeden je voedingskeuzes én hoe je voeding verteert.

Daarom werkt een "dieet" zelden. Wat je nodig hebt, is inzicht in het totale plaatje van jouw Physis.

Herken jij dit?

Ben jij ook klaar met strenge diëten en wil je op een duurzame manier werken aan je gezondheid? Voeding speelt hierin een cruciale rol, maar is slechts één deel van het geheel.

Samen aan de slag

Ik help je graag om voeding in te zetten als medicijn – niet in regels, maar in ritme. Zodat jij je weer energiek, sterk en helder voelt.